tirsdag 19. februar 2008

FAIRTRADE - RETTFERDIG HANDEL

Eg har ikkje grunn til å vere stolt når det gjeld rettferdig handel. Ei rekkje produkt finst tilgjengelege, men likevel; rettferdig har eg ikkje vore når eg har handla.

I dag har eg for første gong på mange år kjøpt ei FAIRTRADE merka vare.
Det er så himla greit å ikkje tenkje over det. Å ikkje tenkje over at det faktisk finst FAIRTRADE merka produkt.
Nyte billeg kaffe, utan å vere medviten om at råvarene blir levert til ein så låg pris at dei som dyrkar, haustar og leverer kaffebønnene ikkje tener nok til å brødfø seg og familien sin.Rimi kaffe kr.12,50

FAIRTRADE kaffe fra Friele kr.19,50

Ein kan jo spørje seg kor mykje jordeigarane får for å levere kaffebønner til Rimikaffe.

Kjenner du til FAIRTRADE merka varer du kan anbefale?

5 kommentarer:

Merete sa...

Appelsinjuicen! Den er knallgod. Merket enten med Fairtrade eller Max Havelar (et fairtrademerke. Grå i kartongen, og smaker ordentlig appelsin.

Tone sa...

TAKK for tips!
Den skal eg teste.

Saria sa...

Kjøper både appelsinjuicen og kaffen fra Fairtrade. Ellers vet ikke jeg heller om flere produkter av dette merket, ihvertfall ikke i butikkene her omkring.
Men en ting som er surt med å kjøpe slike økologiske eller fairtrade-produkter, er at de er mye dyrere. Både mellomleddene og butikkene kan ta mye mer for dem fordi alle tror at det å produsere slike varer er mye dyrere. DET ER DET IKKE! Det koster ikke en krone mer enn å produsere "vanlige" varer! Folk er villige til å betale mer fordi vi tror at det må være sånn, og fordi det er blitt en trend. Så når du betalte 7 kroner mer for kaffen fra Fairtrade har flere av mellomleddene tjent mer enn de trenger. Kanskje er det verd det, sier du? Mulig det, men jeg blir irritert. Når produsentene behandle både arbeiderne sine og naturen på en ordentlig måte, er det vi som forbrukere som må betale imellom fordi de kunne tjent mer på å gi f... :(

Elisabeth Augusta sa...

Overhode ikke "flink" i så måte.

Anonym sa...

Nei, du ser aldri den på tilbod.
Eg er av dei som kjøper denne kaffien med ujamne mellomrom. Elles få eg lyst til å seie; Fy, Friele! Er det eigentleg ikkje litt frekt å la oss ta valet? Burde han ikkje betale alle arbeidarane sine?
Solveig